IMPROVED STORAGE SOLUTION FOR NATIONAL DENTAL SERVICE, SWEDEN

New premises with optimised storage
The National Dental Service Skåne’s clinic at Bunkeflostrand moved to brand new premises in October 2016. Located on the seafront, about 20 minutes from the centre of Malmö, the new building was constructed adjacent to the existing clinic, which was subsequently demolished. Moving next door did not provide additional floor space for storage. Although the storage room area remained the same, capacity for storage increased by almost 30 per cent, thanks to the use of tailored storage solutions supplied by Bruynzeel. This increase in capacity was essential, as the clinic now provides eight treatment rooms – as opposed to five in the old building – resulting in an increase in the number of items to be stored.

High-density customised storage
The clinic’s old-fashioned racking and shelving has been replaced with modern shelves and high-density flexible storage. The storage consists of drawers with internal dividers to accommodate stock of all shapes and sizes, with shelving above.

If there is a requirement to keep medicines cold, the system can be designed to incorporate a cooling system. In this clinic, a cabinet with a security code and lock has been supplied to house controlled substances.

Flexible solution improves work environment
Staff at Bunkeflostrand are happy with the storage solution, reporting that it is more efficient, can hold more materials and offers them a clearer overview of stock. Drawers adapted for medical cards have dividers to keep cards in place. These drawers angle towards the floor when they are fully extended to give a clearer view of the contents, even at shoulder height. Dividers are available to fit both shallow and deep drawers and are easy to move to match the materials being stored. This makes the storage extremely flexible and adaptable. For example, if a supplier changes its packaging, or a specific product range is discontinued or replaced, it is simple for the clinic staff to alter the internal dimensions of the storage using the dividers.
Compared with the wall-mounted cantilever shelving in the old clinic, the functionality and capacity of the new system is significantly improved. The smart steel shelving provides a structured and orderly system, which saves time for staff, looks great and helps create a pleasant and well-planned work environment.