THOMAS SABO, GERMANY

After more than 30 years in business, German jewellery and watch company Thomas Sabo completed a move to its new headquarters in the Bavarian town of Lauf an der Pegnitz. By March 2016, approximately 490 employees had moved to offices at Silberstrasse. The new HQ represents a major milestone in the company’s history, and demonstrates the organisation’s commitment to remaining in the Nuremberg Metropolitan Region.
Thomas Sabo founded his eponymous company in 1984. Initially, Sabo imported his own-design jewellery from Asia and offered it for sale at trade fairs. At the beginning of the 1990s, he appointed graphic designer Susanne Köbli as Creative Director. Since then, the two have collaborated to create jewellery and watch collections, shaped by Susanne’s distinctive aesthetic. Today, Thomas Sabo is a globally recognised brand with outlets across the world.

The decision to consolidate on a single site

The construction of the company’s HQ involved the consolidation of all its former sites into one location. The idea was to unite its facilities and buildings, to provide sufficient capacity for additional employees and thus the sustainable growth of the company.

Feel-good factor

The look and feel of the HQ was designed to reflect the vision and identity of the brand. Open and bright rooms create space for creativity. Two canteens with their own kitchen as well as an in-house gym provide for a comfortable work environment. The entire building is heated by geothermal energy.

Storage solutions

The offices have a clean desk philosophy, with the aim of using as little paper as possible. Office waste is recycled internally.

For office storage, Bruynzeel supplied four manual mobile office cabinets per table grouping. Each system can be closed into one block, with the respective elements having three compartments and thus providing sufficient storage space for 345 file folders.

Two mobile archive systems with shelves and suspension pocket files were also installed in the basement. The mobile systems were tailored to the space, paying particular attention to the technical installations in the ceiling area. The new archive offers room for over 6,000 files.

Thanks to Bruynzeel’s storage solutions, the HQ has already been futureproofed for expected growth in the coming years.

This project was completed in collaboration with JB Architekten and bsk Büro- und Projekteinrichtung.